top of page
  • Foto van schrijverkelliehdenise

Voeding & Diabetes



Diabetes is een vervelende ziekte die overal in het lichaam problemen kan opleveren. Vroeger werd de naam ‘suikerziekte’ veel gebruikt. Tegenwoordig is er echter veel meer bekend over diabetes, en blijkt suikerziekte een beetje een onterechte naam te zijn. Het lichaam kan suikers inderdaad niet helemaal goed verwerken, maar vaak zijn er ook problemen met de bloeddruk en cholesterol.


Mensen met diabetes hebben te veel suiker in hun bloed. Maar waar komt al dat suiker dan vandaan? Je lichaam heeft energie nodig voor allerlei dingen. Om op temperatuur te blijven, om voeding te verteren, om te bewegen, noem maar op. Om deze energie binnen te krijgen eten we. Hier zitten verschillende voedingsstoffen in die we bijna allemaal nodig hebben, maar de belangrijkste voedingsstof waar energie uitgehaald kan worden is glucose. Dit maakt het lichaam zelf van koolhydraten en deze zitten bijvoorbeeld weer in brood, aardappels, groente, fruit, rijst, pasta en andere graanproducten. De glucose komt uit deze producten in het bloed terecht. Via het bloed wordt de glucose door het hele lichaam vervoerd.


Alle cellen in je lichaam kunnen deze glucose (suiker) opnemen met behulp van insuline. Je alvleesklier maakt insuline aan en geeft dit af aan het bloed. Insuline kan gezien worden als een soort sleuteltjes, die de deuren van de cellen openmaken, waardoor de glucose naar de cellen toe kan.


Bij mensen met diabetes is er een probleem met de insuline. Wat het probleem precies is, hangt af van het soort diabetes. Diabetes type 1 of diabetes type 2. 9 op de 10 mensen hebben diabetes type 2.


Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. Uit zichzelf kan er dan dus helemaal geen glucose opgenomen worden uit het bloed. Dan blijft er dus ongezond veel suiker in je bloed zitten, en dit is natuurlijk gevaarlijk. Om te zorgen dat de glucose toch opgenomen kan worden uit het bloed, moeten mensen met diabetes type 1 insuline inspuiten.


Type 2

Zoals eerder gezegd, komt diabetes type 2 het meeste voor. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam wel insuline aan, maar te weinig en/of de insuline werkt niet goed meer. Hierdoor wordt de opname van glucose uit het bloed ook verminderd.


Herkennen Hoe herken je diabetes nou? Bij diabetes type 2 vallen de klachten eerst niet zo erg op. Mensen die dit hebben lopen daarom vaak lang rond met diabetes voordat ze naar de dokter gaan. Mensen met diabetes type 1 zijn echter vaak erg ziek voor ze behandeld worden, waardoor dit type van diabetes vaak eerder wordt ontdekt.


Een aantal klachten die zouden kunnen duiden op diabetes zijn:

· Veel plassen. Je lichaam wilt al het overtollige suiker uit je bloed kwijt, en dit kan doormiddel van plassen. Daarom zal je, als diabetes hebt, vaak moeten plassen.

· Vaak moe en een slap gevoel

Het lichaam heeft energie nodig en haalt dit uit suiker. Als je diabetes hebt, zit er wel veel suiker in het bloed, maar kan het lichaam dit niet opnemen. Hierdoor voel je je vaak moe en slap.

· Last van je ogen Bijvoorbeeld wazig of dubbel zien

· Val je zomaar af? sommige mensen vallen af terwijl ze normaal eten.

· Heb je wondjes die slecht genezen?

· Infecties die vaak terugkomen? (bijvoorbeeld blaasontsteking)

Als je één of meerdere van deze klachten? Ga dan langs je huisarts, die kan snel zien of je diabetes hebt.


Risico Diabetes kan een groot aantal gevolgen hebben. Bijna alle gevolgen hebben te maken met beschadigde bloedvaten en zenuwen. Zo kunnen bijvoorbeeld je zenuwen beschadigd raken, waardoor je tintelingen of pijn voelt. Anderen voelen juist veel minder, waardoor wondjes niet goed opgemerkt worden. Hierdoor kunnen wondjes groter worden en gaan zweren. Mensen met diabetes moeten daarom regelmatig hun handen en voeten checken op wondjes.


Er zijn een aantal risico factoren die de kans op diabetes verhogen. Hieronder vallen onder anderen:

- als je te zwaar bent, vooral met vet rond het middel en in je buik

- als je weinig beweegt

- als je te hoge bloeddruk en cholesterol hebt

- als je rookt

- als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad

- als je vader, moeder, broer of zus diabetes heeft

- als je ouder bent dan ongeveer 60 jaar

- als je prednison gebruikt of sommige medicijnen tegen psychoses

- als je van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst ben





Diabetes zonder medicijnen Het goede nieuws is dat je met diabetes goed kan leven. Er is zelfs een mogelijkheid om dit te doen zónder medicijnen. Dit ligt wel ook weer aan het type diabetes. Mensen met diabetes type 1 kunnen helaas niet van hun medicijnen voor diabetes afkomen. Mensen met diabetes type 2 echter wel.


Diabetes verandert je leven wel. Want met of zonder medicijnen: je zal altijd op moeten blijven letten. Luister dus goed naar je lichaam en probeer zo gezond mogelijk te eten en te leven. Neem zoveel mogelijk volkorenproducten. Deze geven de koolhydraten langzamer af dan witte producten, waardoor je bloedsuiker geen grote pieken krijgt.

Ook zitten deze “langzame” koolhydraten in groenten en peulvruchten.


Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het advies staat in ieder geval op een halfuur per dag intensieve beweging.


Als je je aan deze adviezen houdt, zou het mogelijk kunnen zijn om met diabetes te leven, maar zonder medicijnen. Doe dit echter wel altijd in overleg met je huisarts en laat je voeding altijd beoordelen door een specialist.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page