top of page
  • Foto van schrijverkelliehdenise

Wat doet jouw eten voor de aarde?

Bijgewerkt op: 11 apr. 2019



De aarde warmt op. Dit komt mede door de leefstijl die de mens er op nahoudt. Fossiele brandstoffen worden opgebruikt en stoten hierbij CO2 uit. Maar ook de voeding die je dagelijks consumeert speelt hier een grote rol bij. Zo heeft de vleesindustrie een enorme invloed op het klimaat, maar worden ook je groenten en fruit vanuit de hele wereld overgevlogen, zodat jij het hele jaar door alles kunt eten wat je wilt.


Ecologische voetafdruk Iedereen heeft een stukje aardig nodig om te leven. Hierbij wordt rekening gehouden met het verbouwen van je eten, het warm houden van je huis, je afval te verwerken, je kleding te produceren en naar je werk te reizen. Dit stukje aarde wordt weergegeven in je ecologische voetafdruk. Per persoon op aarde zijn er ongeveer 4 voetbalvelden beschikbaar om dit alles te doen. De gemiddelde Nederlander gebruikt er maar liefst 12. Dit is 3 keer zoveel als beschikbaar is per persoon.


Koolstofdioxide Koolstofdioxide (CO2) komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. Maar ook als je uitademt is je zuurstof omgezet in koolstofdioxide. Dit gas beslaat ruim de helft van de Ecologische Voetafdruk en draagt bij aan opwarming van de aarde en klimaatverandering. Gelukkig zijn bomen en planten in staat om dit broeikasgas te filteren en om te zetten in zuurstof, een stof waar we allemaal iets aan hebben!


Voeding Maar wat heeft je voeding er nu precies mee te maken? Voor 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardige voeding nodig. Uit een gemiddelde koe komt ongeveer 700 kilo vlees. Dat betekent dat er ongeveer 3500 kilo aan plantaardige voeding nodig is om één koe te voeden! Al dit voedsel moet natuurlijk ergens groeien. Hiervoor worden bossen gekapt en veranderd in grasland. Hierbij komen weer verschillende, nog sterkere broeikasgassen vrij dan koolstofdioxide. Ook wordt er voor het houden van vee natuurlijke norm veel water gebruikt.

Behalve vlees, heeft ook je groente en fruitconsumptie invloed op het klimaat. Zo zijn bijna alle soorten groente en fruit het hele jaar door verkrijgbaar. Dit komt doordat ze worden overgevlogen vanuit de hele wereld. Maar ook als ze in Nederland in kassen groeien verbruiken ze veel energie om te kunnen groeien.


Steentje bijdragen Op het gebied van voeding is het gemakkelijk om je steentje bij te dragen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met één keer in de week vegetarisch, of misschien zelfs veganistisch, te eten. Als we kijken naar groente en fruit is het goed om te kiezen voor lokale groente en fruit van het seizoen. Dit is veel minder klimaat belastend, omdat ze niet getransporteerd hoeven te worden per vliegtuig of trucks. Ook hoeven ze niet te groeien in kassen en hierdoor gebruiken ze dus geen kunstmatig opgewekte energie.


Is het klimaat nou niet je grootste motivatie om lokale seizoensgroenten en fruit te eten? Groente en fruit die lokaal verbouwd zijn en in het seizoen kunnen groeien zijn ook nog eens veel goedkoper. Alle energie die verbruikt wordt in het transport en het verbouwen in kassen, wordt namelijk ook meegenomen in de prijs. Bovendien zijn ze een stuk verser, doordat ze er niet al een hele reis op hebben zitten.


Wat betreft fruit is de keuze aan Nederlandse vruchten helaas niet zo groot. We hebben simpelweg niet het klimaat om andere vruchten in de buitenlucht te laten groeien. Om een uitgebreidere keuze te geven, heeft Milieu Centraal een lijst op gesteld met fruit met de hoogste milieuscore. De meest milieuvriendelijke dus. Hierbij is rekening gehouden met teeltmethode, transportwijze en verpakkingsmateriaal.


Voor een compleet overzicht van groente en fruit die je per maand het beste kan consumeren, kun je kijken op Ecowijs.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page